وَالْمُطَلَّقَاتُ يَتَرَبَّصْنَ بِأَنفُسِهِنَّ ثَلَاثَةَ قُرُوءٍ وَلَا يَحِلُّ لَهُنَّ أَن يَكْتُمْنَ مَا خَلَقَ اللَّهُ فِي أَرْحَامِهِنَّ إِن كُنَّ يُؤْمِنَّ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَبُعُولَتُهُنَّ أَحَقُّ بِرَدِّهِنَّ فِي ذَلِكَ إِنْ أَرَادُوا إِصْلَاحًا وَلَهُنَّ مِثْلُ الَّذِي عَلَيْهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَلِلرِّجَالِ عَلَيْهِنَّ دَرَجَةٌ وَاللَّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ
طلاق دادهشدگان [باید به مدت] سه بار پاک شدن [از عادت ماهانه] درنگ کنند [=از ازدواج خودداری نمایند]. و اگر به خدا و روز بازپسین ایمان دارند، بر آنان روا نیست آنچه را که خدا در رَحِمهای آنان آفریده پنهان دارند. 492 و اگر قصد آشتی داشته باشند، شوهرانشان به بازگرداندن آنها [در این مدت] سزاوارترند. 493 و برای آن زنان است [حقوقی] همانند آنچه [=وظایفی] که به عهده دارند، و [اما] مردان را بر آنان مرتبتی است [در مسئولیت زندگی و سرپرستی] و خدا قدرتمندی شکستناپذیر حکیم است. 494
492- حکمت سه ماه مهلت برای رسمی شدن طلاق، اولا فرصتی است برای بازنگری در زندگی مشترکی که در معرض فروپاشی قرار گرفته، تا اگر ناشی از خشم و عصبانیت بوده ترمیم گردد، ثانیاً تکلیف بارداری احتمالی زن، در روزگاری که تسهیلات امروزی برای تشخیص حاملگی وجود نداشته، روشن گردد، و ثالثاً از عوارض روانی جدایی به تدریج کاسته گردد و آمادگی جسمی و روحی برای ازدواج بعدی مهیا شود.
493- در بسیاری از موارد، زن و شوهر تمایل به آشتی و بازگشت به زندگی مشترک را دارند، اما خانوادهها مانع از پیوند مجدد آنها میشوند. آیه 232 این سوره (2:232) خانوادهها را از تنگ گرفتن بر آنان بازداشته است.
494- این آیه بیان روشنی است از تعادل و تناسب تکالیف و حقوق در روابط زناشویی، که در صورت بروز اختلاف باید بیشتر به آن توجه کرد. «مَعْرُوف» همان رفتار و شیوهای است که فطرت سالم آدمی آن را میشناسد و تأیید میکند. مِثل و مانند بودن حقوق دوطرف، با تفاوتی که زن و شوهر در تقسیم وظایف طبیعی دارند، الزاماً تساوی ظاهری نیست، بلکه تعادل و تناسبی است بر موازین عدالت و انصاف.