وَأَذَانٌ مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ إِلَى النَّاسِ يَوْمَ الْحَجِّ الْأَكْبَرِ أَنَّ اللَّهَ بَرِيءٌ مِّنَ الْمُشْرِكِينَ وَرَسُولُهُ فَإِن تُبْتُمْ فَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ وَإِن تَوَلَّيْتُمْ فَاعْلَمُوا أَنَّكُمْ غَيْرُ مُعْجِزِي اللَّهِ وَبَشِّرِ الَّذِينَ كَفَرُوا بِعَذَابٍ أَلِيمٍ
و [این بخشنامه] اعلانی است از خدا و رسولش به مردم [مسلمان و مشرکان حاضر] در روز حج اکبر 3 که خدا و رسولش از مشرکین مبرا [=جدا، بی ارتباط و بی تعهد] هستند. پس [ای مشرکان] اگر توبه کنید [=دست از خیانت در پیمان بردارید]، به نفع خودتان است و اگر [از این پیشنهاد] روی برتابید، بدانید که شما هرگز ناتوان کننده خدا [در حمایت از رسول و مؤمنین] نتوانید بود، و [ای پیامبر] کافران را به عذابی دردناک بشارت ده.
3- معنای «حج» آهنگ خانه خدا کردن است، حاجیان در ایام حج، بارها طواف کعبه میکنند، اما حج اکبر، آنچنان که گفتهاند، در روز عید قربان است که مراسم قربانی در آن انجام میشود و همگان در منی حضور مییابند و در توقف دو سه روزه در منی فرصت اندیشه و تبادل نظر فراهم میگردد. برخی نیز روز عرفه [نهمین روز] را، که مردم در صحرای عرفات جمع میشوند، حج اکبر گفتهاند. منظور اصلی روزی است که امکان تجمع هر چه بیشتر مردم وجود دارد.