يَعْتَذِرُونَ إِلَيْكُمْ إِذَا رَجَعْتُمْ إِلَيْهِمْ قُل لَّا تَعْتَذِرُوا لَن نُّؤْمِنَ لَكُمْ قَدْ نَبَّأَنَا اللَّهُ مِنْ أَخْبَارِكُمْ وَسَيَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَرَسُولُهُ ثُمَّ تُرَدُّونَ إِلَى عَالِـمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ
هنگامی که [برخلاف انتظار آنها به سلامت از جنگ تبوک] به سوی آنان [که از شرکت در جهاد شانه خالی کردهاند] باز گردید، از شما عذرخواهی میکنند، بگو: عذر [بدتر از گناه] نیاورید که هرگز [عذر] شما را باور نمیکنیم؛ خدا ما را از خبرهای شما [=شخصیت و عملکردتان] آگاه کرده است [=اوصاف منافقین را در قرآن برشمرده است]، و به زودی [در جهادی دیگر] خدا و رسولش عملکرد شما را خواهند دید 124 [=آینده معلوم میکند تا چه حد راست میگوئید]، سپس به سوی خداوندی که دانای نهان و آشکار است بازگردانده میشوید و او شما را از آنچه [در طول عمرتان] میکردید آگاه خواهد کرد.
124- جمله «سَیَرَى اللهُ عَمَلَکُمْ وَرَسُولُهُ» ممکن است چنین توهمی را موجب شود که پیامبر(ص) اعمال منافقین را میدیده و میدانسته هر کسی چه قصد و نیتی دارد! اما این آیه درباره آینده [نه حال] است. منظور این است که پیامبر ادعاهای امروز شما را در عمل خواهد دید.